váza - Fantasia
velikonoč.dekorace2
HORNÍ BOX
10









STRÁNKY PRO RADOST, TVŮRČÍ INSPIRACI, DOBROU NÁLADU I CHUŤ


Samé ženské záležitosti - Moje osvědčené perníkové těsto nejen na Velikonoce (recept a výrobky z perníku)

9. dubna 2009 v 16:14 | Janinka |  RECEPTY - PERNÍČKY nejen sváteční

Samé ženské záležitosti - Moje osvědčené perníkové těsto nejen na Velikonoce - recept

Co budeme potřebovat: na těsto

600g hladké přesáté mouky
200g moučkového přesátého cukru
120g medu
120g tuku (používám Heru)
1 perníkové koření v sáčku
2 vejce
1/2 prášku do perníku nebo sodu jedlou 1 lžičku


Co budeme potřebovat: na potírání perníčků po upečení

1 vejce
trochu přesátého kakaa

Rozšlehám vejce, potírám buď vejcem nebo ještě zamíchám do něj takové množství kakaa, jak tmavý povrch perníčků chci mít.


Co budeme potřebovat: na bílkovou polevu

1 bílek
145g několikrát prosátého moučkového cukru
1-2 lžičky šťávy z citronu
V bílku rozmíchávám(nešlehám) postupně moučkový cukr a šťávu. Míchám ručně 20 minut.

těsto:
Nejprve rozehřeji tuk, přidám med, rozmíchávám na hladkou hmotu postupně jak se med rozpouští. Nechám prochladnout a do chladného přidávám - zašlehávám vejce. Na vále nebo kuchyňské pracovní ploše (z postformingu - ukázka viz. foto) si připravím hladkou mouku s práškem do pečiva popř. na dobarvení přidám kakao. Do mouky vyliju tekutou směs a vyhnětu na nelepivé těsto. Nechám ho den v lednici. Peču až druhý den. Těsto vydrží i 5 dnů v lednici.

Troubu předehřívám na 220°C a peču cca 5-7 minut.

Po upečení perníčky potírám ještě jednou.

potírání perníčků po upečení:

Po upečení potírám perníčky rozšlehaným vejce s kakaem. Po potření je dám zapéct na 2 minuty do horké trouby. Perníčky jsou pak krásně lesklé.











 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Zdeňka | Web | 13. dubna 2011 v 11:35 | Reagovat

To jsou krásné perníčky!!! :)
Mám dotaz - jsou hned měkké, nebo se musejí nechat odležet?
Díky, Zdenka.

2 Jana | Web | 13. dubna 2011 v 12:37 | Reagovat

Zdeni, musejí se nechat odležet. Dávám je na pár dní na balkon v krabici. Přeji úspěšnou tvorbu perníčků, jestli budeš péct na velikonoce.

3 dragon-game-from-bonoborec | E-mail | Web | 11. května 2011 v 18:18 | Reagovat

Krásné perníčky! Ale lepší je je jíst než je vařit!

4 Pan Banán | E-mail | 21. prosince 2012 v 22:57 | Reagovat

V druhém receptu se píše že nemám nechávat odležet. Zkusím to.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Co pro Vás tentokrát připravil portál www.cestyposvete.cz? Vyražte s námi do nejmenšího státu Evropy - VATIKÁNU.




Velikonoční háčkování




VELIKONOCE se blíží - upečte si velikonoční perníčky




HÁČKUJEME - háčkovaná čepička