váza - Fantasia
velikonoč.dekorace2
HORNÍ BOX
10









STRÁNKY PRO RADOST, TVŮRČÍ INSPIRACI, DOBROU NÁLADU I CHUŤ


SAMÉ ŽENSKÉ ZÁLEŽITOSTI - Ja peču domácí CHLÉB se špaldovou moukou (4:1) - 500g

7. června 2011 v 21:48 | Jana |  RECEPTY - Jak peču DOMÁCÍ CHLÉB, HOUSKY ...v obyčejné troubě

SAMÉ ŽENSKÉ ZÁLEŽITOSTI

Jak peču domácí chléb se špaldovou moukou (4:1) - 500g - recept

Začala jsem péct domácí pečivo v obyčejné troubě. Nepoužívám ani chlebový kvásek, ale buď obyčejné droždí nebo sušené. A jde z něho domácí pečivo "jedna báseň". Výrobu špaldového chleba vám tady popíšu a přidám fotky. Už se těšíte? Tak se pojďme společně pokochat domácím chlebem.

Co budeme potřebovat:

100g špaldové mouky
400g hladké pšeničné mouky
1 lžíce drceného kmínu
1,5 lžíce octa
2 lžíce oleje
kostka droždí + mléko na kvásek (cca 3-5 lžic)
na posypání semínka co máte rádi (slunečnice, dýně,sezam...)

Pracovní postup:

Připravím si kvásek - rozetřu droždí s cukrem a dám do vlažného mléka, posypu špetkou hladké mouky a nechám v teple nejlépe u teplé plotýnky kynout.
Smíchám obě mouky, přidám kím a sůl.
Po vzejití kvásku ho přidám do těsta, postupně přilívám vodu, ocet a olej.

Pořádně hnětu těsto, popř. ještě s ním bouchám o stůl, aby bylo dobře propracované. Je to důležité pro dobré vypracování těsta. K domácímu chlebu prostě tahle činnost patří.


Nechám cca 3/4 hod. kynout.
Nemám ošatku na chleba, tak to dělám tak, že si dám na plech okruh=lem=prstenec od dortu, pod ním pomoučím pečicí papír a nechám chlebové těsto v teple kynout.




Po vykynutí uvolním prstenec, musím si trochu pomoct od okrajů nožem, ale jen lehce, a nechám ještě cca 10-15 minut dokynout.


Před vložením do trouby potřu špaldový chléb mlékem a posypu např. sezamem, slunečnicovými semníky apod. - co máte rádi.


Troubu si předehřeju na cca 220°C a vložím tam chléb.
Po cca 12-15 min. ho potřu mlékem a zmírním pečení na 180°C a peču cca 30-45 min. dle velikosti bochníku.





Přeji dobrou chuť a doporučuji vyzkoušet.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 hellca66 | E-mail | 8. června 2011 v 12:23 | Reagovat

Ten je nádherný. Jen se zakousnout.Zase mám co dělat.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Co pro Vás tentokrát připravil portál www.cestyposvete.cz? Vyražte s námi do nejmenšího státu Evropy - VATIKÁNU.




Velikonoční háčkování




VELIKONOCE se blíží - upečte si velikonoční perníčky




HÁČKUJEME - háčkovaná čepička